Pomodoro Tekniği
5N1K Anlatım tekniği ile sizlere pomodoro tekniğini makale şeklinde sizlere sunuyorum.
Pomodor Tekniği Nedir?
Ders çalışırken verimliliğinizi arttırmak için her şeyi denemiş olabilirsiniz. Ancak internette sizi sonsuz ilgi çekici dikkat dağıtıcılığına yenik düştüyseniz pomdoro tekniğine göz atmalısınız.Francesco Cirillo1990'ların başında Roma’da bir işletme okulu olan Guido Carli Uluslararası Üniversitesi’nde öğrenciyken zamanın önemini keşfetti.“Dikkatim kolayca dağılıyor ve odaklanamıyordum” diyen birisiydi. “Bu yüzden kendime bir meydan okumaya karar verdim: 10 dakika ara vermeden çalışacağım.”dedi. Bunu başarmak için zamanını izlemek için domates şeklinde bir mutfak zamanlayıcısı kullandı.Bazı deneme yanılmalardan sonra Cirillo, bu yöntemin ders çalışmasını geliştirmesine yardımcı olduğunu fark etti.Belli bir süre bu fikri başkalarıyla nasıl paylaşacağına karar verdi. Bu tekniği yaymak çok istiyordu. Hatta ömrünün çoğunu bu tekniği yaygınlaştırmak için harcamıştı. Pomodoro tekniği adını İtalyanca domates olan pomodoro kelimesinden alıyor.Bu teknik oldukça basit.
Pomodoro Tekniği Nasıl?
Pomodoro tekniğini 4 görevle başarılı bir şekilde uygulayabilirsiniz:
1. Ne yapacağınıza karar verin
2. 25 dakikalık bir geri sayaç ayarlayın
3. Kısa bir mola verin bu genellikle 5 dakikadır.
4. Bu çalışmayı 25 dakikalık 4 çalışma periyodu ile tamamlayabilirsiniz.
Tabi bu pomodoro tekniği genelde ilk deneyenlerin çok hoşuna gittiği için gün boyunca 5–6 pomodoro yapmaktadırlar.Önemli bir detay ise her bitirdiğiniz pomodoro için bir köşeye x yazarak günün sonunda kaç x yaptığınıznı toplayıp takviminize yazın. Daha sonra bunu çalışmalardaki verimlerinizin raporunu çıkarırken kullanabilirsiniz.Tecrübelerinize göre, ilerledikçe ayarlamalar yapabilirsiniz. Örneğin, o gün yetiştirmeniz gerekn bir ödeviniz varve ok çalışmalısınız.Bu durumda pomodoronun süresini uzatabilirsiniz. Bazı insanlar 30 dakikalık bloklar halinde çalışırken, diğerleri bir saati zorlar.
Pomodoro Tekniği ile Üretkenlik Hilesi Nereden Çıktı?
Gün boyuca sürekli kendinizi az az yorarak çalışan bu konsept, gün boyunca kısa molaların ardından sprintlerde çalışmanızdır. Sonuç olarak verimlilik hileleri, bazılarımızı bunların etkinliği konusunda şüpheci bırakabilir. Bununla birlikte, kalabalığın arasından sıyrılmak, daha kısa sürede daha fazlasını elde etmenize yardımcı olabilecek pomodoro tekniğidir. Girişimci, yazar Chris Winfield tarafından yapılan bir vaka çalışması, 40 saatlik çalışmayı 16.7 saatte bitirmeye yardımcı olduğu için üretkenlik hilesini alkışlıyor.
Pomodoro Tekniğinin Amacı Ne?
Pomodoro Tekniği,çok olan görevi sığlaştırma hilesidir. Girişimci ve yazar Francesco Cirillo tarafından geliştirilen ve adını mükemmelleştirirken kullandığı domates şeklindeki mutfak zamanlayıcısından alan bu basit yöntem, artan odaklanma ve üretkenlik için beyni daha verimli çalışmak üzere yeniden eğitmeyi amaçlıyor. Daha çok öğrenciler ve işleri için çalışan kişiler tarafından sıkılmadan, tükenmeden ve yorulmadan işlerine ve derslerine devam etmek için sık kullanılan bir tekniktir. Tabi amacıda tam anlamıyla budur. Çünkü Girişimci ve yazar Francesco Cirillo tam olarak bunu istiyordu.Üstelik bedava kitap yazıp dağıtacak kadar da bahtsızdı.
Pomodoro Tekniği Niçin bu kadar çok kullanılıyor?
Ders çalışmak kısacası çalışmak dendiğinde, karşılaşılan en büyük engellerin ikisi başlıyor ve arddından dikkat dağıtan şeylerden kaçınmak.Ünlü komedyenin komedi filmini gerçekten izliyorsanız, onu izlemeyi bırakıp ders çalışmak göz korkutucu derecede sıkıcı ve yorucu olarak düşünebilirsiniz. Bu sizin zamanınızı sonuna kadar ertelemenize yol açar. O gerçekten komik olan komedi filmini bırakıp ders çalışmaya oturduğunuzda telefonunuzun titremesi, ders videosu izlerken ekranınıza en sevmediğiniz ama artık çok sevdiğiniz yayıncının yayını başladığı bildirimi gelir, içeride ailenin devam ettiği filme gülme sesleri sizi gerçekten düz tren yolundan çıkmanıza yol açar.Bu vakaların çözümü için bir çok çözüm tekniği vardır. Ancak aralarında bir kaç tanesi vardırki gerçekten çoğunluğun üzerinde işe yarar. Tabi yaramazsa başka tekniklerde var üzülmemek gerek.İşte bu tekniklerden en poüleri ise Girişimci ve yazar Francesco Cirillo tarafından geliştirilen pomodoro tekniğidir. Bu tekniğin çok kullanılmasının sebebi gerçekten işe yaramasıdır. Zaten işe yaradığını fark eden Girişimci ve yazar Francesco Cirillo hayatının bir çok bölümünü bunu anlatabilmek için harcamıştı. Hatta az önce bahsettiğim gibi bedava kitap yazıp dağıtacak kadar bunu duyurmak istiyordu.
Pomodoro Tekniği Bulan Kişi Kimdir?
1980'lerin sonunda Francesco Cirillo tarafından geliştirilen pomodoro tekniği bir zaman yönetimi yöntemidir. Francesco Cirillo Pomodoro Tekniğinin mucididir. Süreç iyileştirme yöntemlerinin yanı sıra girişimci, yazılımcı, mentor ve eğitmen olarak bir yenilikçi olan Francesco, dünya çapında binlerce insanı eğitti. Hâlen Berlin Ekonomi ve Hukuk Fakültesi’nde ders vermektedir. Francesco Cirillo öğrencilerin bir çoğu onun tekniğini kullansada kendisini tanıyan çok fazla kişi yoktur. İsmi sadece tarihe geçecek bir girişimci yazar olacak.Ancak öğrencilere yardım eden bu girişimci yazar Francesco Cirillo unutmamalıyız.Pomodoro tekniği dediğimiz gibi zaman yönetimi yöntemidir. Bu yöntemi girişimci yazar Francesco Cirillo tarafından keşfedilmişti. Domates şeklindeki bir sayaç sayesinde bunun mucidi oldu ve kendini tarihin tozlu sayfalarına yazdırdı. Kim bilir belki bunu okuyan biriside yanındaki bir şeyden etkilenip Francesco Cirillo gibi adını bu sayfalara yazdıracak.O tozlu sayfaların arasında bir köşe.